Domstol – Domstolar i Sverige

Foto av författare

I Sverige finns det tre olika nivåer av domstolar: tingsrätter, hovrätter och Högsta domstolen. Varje nivå av domstol handlägger olika typer av mål och har olika funktioner, detta handlar om Domstol – Domstolar i Sverige.

Tingsrätterna är den första instansen i rättsprocessen. De handlägger både civil- och straffmål, inklusive brottmål som rör mindre allvarliga brott som t.ex. försök till brott, våldsbrott, narkotikabrott, stöldbrott, etc. Tingsrätterna består av en domare och två nämndemän (eller två domare och en nämndeman i vissa fall). I civilmål är det vanligt att endast en domare avgör målet.

Hovrätterna är den andra instansen i rättsprocessen och de handlägger överklagan från tingsrätten. Hovrätten består av tre domare och är den högsta instansen i civilmål (om inte parterna väljer att överklaga till Högsta domstolen). Hovrätten handlägger också överklagan från tingsrätten i straffmål där straffskalan är längre än fängelse i två år.

Högsta domstolen är den högsta instansen i rättsprocessen och är den enda instansen för överklagan i mål som handläggs av Hovrätten. Högsta domstolen består av 17 ledamöter och är den högsta instansen för civilmål (om parterna väljer att överklaga till Högsta domstolen). Högsta domstolen är också den enda instansen för överklagan i straffmål där straffskalan är längre än fängelse i två år.

Det finns också en rad specialdomstolar i Sverige, såsom Mark- och miljödomstolarna, som handlägger mål som rör mark och miljöfrågor. Arbetsdomstolen handlägger mål som rör arbetsrätt och försäkringskassans domstol handlägger mål som rör försäkringsfrågor.

Sammantaget, de domstolar i Sverige har olika funktioner och handlägger olika typer av mål, med syftet att hantera rättssaker och avgöra tvister på ett rättvist och effektivt sätt.

Domare i Domstol – Domstolar i Sverige

En domare är en person som är utsedd eller utvald för att avgöra tvister och rättsfall i en domstol. Domarnas huvudsakliga ansvar är att tillämpa lagarna på de fakta som presenteras i en rättegång och fatta ett beslut som är rättvist och rättssäkert.

I en rättegång är det domarens uppgift att leda rättegången, att förhöra vittnen och att avgöra frågor om bevisning. Domaren är också ansvarig för att se till att rättegången är rättvis och att alla lagar och regler följs. När det gäller att fatta ett beslut, är det domarens uppgift att tolka lagarna och att avgöra hur de ska tillämpas på fakta i det aktuella fallet.

För att bli domare i Sverige krävs en utbildning på högskolenivå, till exempel juristprogrammet eller motsvarande. Därefter krävs det även många års erfarenhet av arbete inom rättssystemet, såsom som advokat eller åklagare. För att bli domare ska man sedan gå igenom en utbildning och en utvärdering av kompetenser inom domstolen. Utnämning till domare sker oftast på förslag från Justitiedepartementet eller ett annat ministerium och godkänns av Riksdagen.